ACADEMIC

 

"I'M JUST HERE FOR THE GLITTER!": (RE)THINKING THE ROLE OF FEMININITY IN FEMINISM

[MA Thesis]

This thesis interrogates the role of femininity in feminism with the aim to open up for a more complex theorisation of femininity within feminist scholarship. Feminist theory commonly positions femininity along a resistance/submission binary in which displays of femininity are either attributed to an internalisation of patriarchal norms or approached as resources in the subversion of gender. Therefore, in order to be recognised as a ‘legitimate’ feminist subject, one must either disavow femininity altogether or turn it into a theatrical spectacle. Situated within a post-structural framework this thesis conceptualises femininity beyond the resistance/submission binary to problematise the notion of agency in relation to femininity.

 

Feminist Self-Identification: the Power of Redefinition?

[BSC (HONS) THESIS]

This thesis presents an exploration of the subjective narratives and identities of women who identify as feminists. This study builds upon the post-structural conceptualisation of subjectivity, in which the self is brought into existence through a matrix of discourses. Through the use of auto/biographical interviews, this study unveils the complex interaction between individuals and social relations in the formation of identity.

 

BLOG POSTS

Kroppsneutralitet och mat-prat

"Att börja jobba efter fem år av plugg har inneburit många förändringar och mycket nytt att vänja sig vid. Den största skillnaden mellan att plugga och att jobba är dock inte att jag har fasta arbetstider och inte heller att jag numer ansvarar för andra än mig själv, utan den största skillnaden är att mat- och kroppshets har gjort inträde i mitt liv igen; det går inte att undkomma när mina kollegor ständigt pratar om sina kroppar som något som behöver fixas, om hur och vad de äter och tränar för att uppnå en viss effekt. De ursäktar sig när de äter något som klassas som “ohälsosamt”, skämtar om att de “inte borde”, om hur det avviker från deras diet. Och de kommenterar inte bara sig själva, utan de kommenterar även vad andra äter och hur andras kroppar ser ut."

 

FÖrsta helgen i MAJ

"Det är första helgen i Maj och luften är tung av värme. Vi tittar på lägenheter, frågar om council tax och hyra, om agency fees och deposit. Känner in rummen, försöker föreställa oss ett liv där. Vi väger för och emot, lyssnar på magkänslan och bestämmer oss. Den tredje lägenheten, den som ligger ovanför ett litet café som serverar en full english för £4.50, den kommer bli vårt hem. Förra våren kände vi inte varandra och snart bor vi ihop, snart delar vi säng matbord garderob diskho dörrmatta liv. Det är svindlande att tänka på att en swipe med tummen åt andra hållet och vi hade aldrig träffats. Han pratar ofta om det och kramar min hand extra hårt som för att försäkra sig om att jag faktiskt går där bredvid honom. 

Jag tar tåget tillbaka till Leeds. Harehills gator är fulla av liv. Överallt står ytterdörrar på vid gavel och luften vibrerar av musik. Våra grannar har, precis som många andra, släpat ut sin grill på trottoaren och familjen flockas runt den. Det luktar kött och kol, och barnen jagar varandra på snabba ben genom den tjocka, vita röken som stilla breder ut sig i kvarteret. På andra sidan gatan bryter ett slagsmål ut, två män i shorts med bleknade tatueringar spridda över rödbrända överkroppar. De utbyter ett par slag innan de går åt varsitt håll, jag är lättad över att jag inte behöver ringa polisen den här gången. Men trots att vi numer bor mitt i knivvåld och skottlossningar, vilar det ändå något sentimentalt över Harehills i den brinnande kvällssolen, i kontrasten mellan blommande körsbärsträd och krossade glasrutor."

 

THE STUDY SURVIVAL GUIDE

My study survival guide with general tips & tricks, useful tools, and my best advice on how to keep your sanity while studying. 

 

FARMOR & FARFAR

"Vi klämmer ihop oss på kökssoffan, jag till höger, min bror längst till vänster och så min syster i mitten. Soffdynorna är knöliga och nedsuttna, och tycks aldrig ligga rätt. Farmor brer mackor till oss. Lingongrova med tjocka skivor leverpastej och så stureost. Hon skrattar kluckande och löser korsorden i tidningen. Det vita änglahåret ligger prydligt på hjässan och de tjocka glasögonen får hennes ögon att se större ut från vissa vinklar. Hon har de mjukaste händerna jag vet och ger de bästa kramarna. 

Farfar kommer bullrande in. Han far ett varv genom köket innan han slår sig ner mittemot farmor, skrattar och rufsar oss i håret, nyper oss i kinderna med sträva fingrar. Han drar regelbundet handen genom den korpsvarta luggen som trillar ner i ögonen. Han luktar mossa, eller verkstad, beroende på var han spenderat förmiddagen, men alltid med en underliggande ton av ladugård och brandrök."