F4C81E2F-2645-47AE-849C-23B7C9687E6E.png

Hej.

Jag heter Jennifer och det här är min blogg.

Här samlar jag vardag och äventyr, och texter om det som känns. Träning utan ångest. Och frukost, mycket frukost.

En MA i Women's Studies

När jag hade min lilla "nystart" på bloggen i början av året så nämnde jag att jag ville prata mer om det akademiska, om det som jag spenderar merparten av min vakna tid åt, men så kom det krossade hjärtat i vägen. Men nu, när jag är någorlunda tillbaka på banan igen, och för att set the scene för framtida inlägg, så tycker jag att vi kör en liten sammanfattning av vad jag egentligen pluggar.

En liten disclaimer: eftersom jag lär mig allt på engelska så har jag helt enkelt fått googla fram den svenska översättningen på många termer, så om det låter konstigt är det för att google inte är 100% pålitligt.

Anyhow, just nu läser jag en MA i Women’s Studies, genusvetenskap alltså, med en grund i sociologi. Här i England ser det akademiska året lite annorlunda ut då det är tre terminer per år istället för två, varje termin sträcker sig över 10 veckor (men då vi av någon anledning börjar i vecka 2, så har vi bara 9 veckor av lektioner), och sedan har vi runt 4 veckor “lov” då vi skriver uppsatser. Det är en ettårig utbildning, jag läser 60 credits (30hp) varje termin, och den sista terminen ägnas helt åt min thesis. Jag läser tre kurser per termin, varje kurs är på 20 credits (10hp).

Under höstterminen läste jag kurserna:

Difference, Diversity and Change: den här kursen var lite som en crash course i genusvetenskap. Varje vecka behandlade vi ett nytt ämne (t.ex. religion, kvinnan som det feministiska subjektet, migration, kroppen) från feministiska vinklar. Pratade om feministiskt teori från ett historiskt perspektiv och hur vi går vidare härifrån, både som aktivister och som akademiker.  

Qualitative Methods: i den här kursen gick vi igenom ett gäng olika metoder, t.ex. intervjuer, biographical narratives, arkivforskning, etnografi, etc. Väldigt intressant att få en inblick i och prova på så många olika metoder. Jag blev dock lite av det svarta fåret i klassen då jag hela tiden ville koppla metoderna till vetenskapsteori och epistemologi (för hallå, det går ju inte att separera?), men många av lärarna som höll i kursen var inte lika pepp och deras reaktion kan sammanfattas i bilden nedan.

Okej, så dålig humor, let's move on.

Quantitative Methods and Data Analysis: statistik alltså. Läste en hel del statistik i psykologi-delen av min undergraduate, men den här kursen var inriktad på statistik inom political science så det var mycket som var helt nytt för mig. Då genusvetenskap och statistik har en minst sagt ansträngd relation så var det bara jag + en till från min klass som valde den här kursen. Egentligen har jag inte så mycket till övers för statistik och blir så himla frustrerad när folk refererar till statistik som “sanning”, eller säger att statistik “bevisar” något. Lol. Men därför känner jag också att jag måste fortsätta utmana mig själv och mina åsikter så att jag inte stänger av helt och fastnar i samma tankespår. Dessutom är det en så himla stor fördel att veta vad som faktiskt händer bakom siffrorna som presenteras i forskningsrapporter för att kunna bedöma/analysera vad de egentligen står för.

Vårterminen är ju nästan över?? Vi går liksom in i vecka 6 idag?? Förstår inte hur detta är möjligt. Just nu läser jag iaf kurserna:

Work, Politics & Culture: i den här kursen ägnar vi 3 veckor åt varje moment. Vi är just nu halvvägs igenom Politics-delen där vi behandlar vad som händer med feminismen när den äntrar den digitala världen. Inför dagens lektion har vi läst och analyserat Donna Haraway's A Cyborg Manifesto, och ska diskutera de ontologiska och epistemologiska problem som uppstår till följd av utvecklingen av digital teknologi. Under Work-delen så pratade vi om hur kapitalismen och patriarkatet hänger ihop, hur feminister har teoretiserat kvinnors relation till arbete, och hur nyliberalismen har påverkat kvinnors arbetsförhållanden. Under Culture-delen ska vi kort och gott kolla på hur kvinnor påverkas av och påverkar produktionen av kultur i samhället.

Feminism & Sexuality: det här är min favoritkurs hittills!! Vi kollar på hur feministiska teorier behandlar sexualitet genom olika infallsvinklar, förra veckan kollade vi på heterosexualitet (och jag fick en chans att vara lite extra bitter på narrativet kring livslång kärlek...), och den här veckan pratar vi om maskulinitet och män i relation till sexualitet. Tidigare har vi tex pratat om hur kroppen är konstruerad i förhållande till normativa idéer om sexualitet, och debatter kring hur/om sexualitet påverkas av arv och miljö. 

Interdisciplinary Methods in Women's Studies: den här kursen förbereder oss för vår dissertation och vi går igenom grunderna i feministisk forskning, t.ex. hur vi utmanar koncept som 'objektivitet' och 'sanning' i forskning, etik, och hur vi lyfter röster från de grupper/individer som faller utanför normen. Jag har spenderat merparten av de senaste veckorna med att spåna på min dissertation och saker och ting börjar äntligen falla på plats efter en period av förvirring och tanke-kaos. Jag kommer berätta mer om det när jag har en 100% klar idé, men lite kort så vill jag forska kring femininitet och det feminina subjektet, utan att se femininitet som en negation till maskulinitet, och behandla femininitet som begrepp/koncept på ett mer komplext sätt än vad tidigare forskning gjort. Typ. Idén befinner sig fortfarande i frö-stadiet, men med lite kärlek kommer den förhoppningsvis börja gro och slå rot. 

 

Let me know om det är något ni undrar över eller om det är något som är oklart. Hoppas ni har en fin måndag. ♡

SOL UTE OCH SOL INNE

ONSDAG 8 FEBRUARI