Att prioritera sitt välmående (& hemlängtan) framför jobb

ladda ned (2).jpeg
ladda ned (1).jpeg
img_6608_50d012cf9606ee0ba24ad67d.gif
hemma_50c3350ee087c36ed883fd36.jpg
img_5128min_50c5fe1fddf2b30f6f00045e.jpg
ladda ned (4).jpeg
ladda ned (5).jpeg
ladda nedmin.jpg

I söndags gjorde jag något som avviker från hela min karaktär. Jag bokade biljetter hem till Småland över jul även om jag fortfarande inte vet om jag kommer bli tillfrågad att jobba.

Jag är just nu timanställd och blir inringd när jag behövs. Hittills har jag jobbat 3-5 dagar i veckan, så det finns massor av jobb och troligtvis kommer det finnas ännu mer över jul. Något i mig säger att jag borde prioritera jobbet över allt annat. Precis som jag gjort med plugget de senaste fem åren. Det går före mat, sömn, vila, hemlängtan, ja, livet. Alltid först. Något i mig säger att jag borde finnas tillgänglig ALLTID för att göra ett bra jobb, mvh plikttrogen in i benmärgen. Men så är det ju inte. De senaste årens hetsplugg har lärt mig att jag jobbar tusen gånger bättre om jag mår bra, och för att må bra så måste jag vara en person utanför jobbet också. Men även om jag vet allt det här så är det svårt att känna det, och extra svårt blir det när jobb innebär essentiella livsgrejer som pengar till mat och hyra.

Men efter att ha vänt och vridit på varenda pund, velat fram och tillbaka i flera månader, och slutligen blivit tillrättavisad, samt påhejad av fina, vettiga, viktiga personer bokade jag biljetterna. På söndagsmorgonen, när en av dessa personer var mitt uppe i en rant om hur jag borde åka hem för att pengar inte är allt, då gjorde jag bara det utan att tänka och avbröt honom med ett förvånat “I booked them. I actually booked them. I’m going home.

Om en månad befinner jag mig Småland. Där ska jag fuldansa i köket med min syster, mysa in hela ansiktet i en mjuk Bruno-päls, promenera långsamt genom skogen med mina föräldrar medan pappa berättar om varenda träd vi går förbi (inte träslag alltså, utan individuella träd som om de vore personer, precis så som det ska vara), titta på hur vintergatan tindrar över åkrarna i den klara vinternatten, bli väckt av en mjukt spinnande katt (eller ett högljutt jamande om Dolly är i farten), lukta häst, peta till korna en extra morot, äta julgodis tills hela mitt innanmäte består av seg kola, och bara drälla runt i mjuka kläder. 

Det kommer bli första julen på fem år som jag inte behöver plugga. Tänk att kunna njuta av julmys utan att ha dåligt samvete över uteblivet plugg. Fy fasen vad fint. 

Sedan sist: farmors ullbasker, VM-kvalet och att bo med Fatou

Hej kompisar! Ska vi titta på vad som hänt i livet de senaste veckorna? Ja, det gör vi!

328DE5E6-D507-43CA-B4FF-F0D454E33445min.jpg
92539ABD-689F-4475-BB2C-3674997C2A53min.jpg

 ➢ jag tittade på VM-kvalet och insåg att till och med fotboll kan bli kul om det kombineras med en varm säng och en gullig person som kan rabbla svenska fotbollsspelare i sömnen. Med tillhörande hångelpauser, såklart, det är ju det viktigaste. 

 ➢ Fatou och jag har kommit in i en så gullig hemma-rytm. Hon jobbar längre dagar än vad jag gör och har typ 1h bussresa till jobbet, så jag brukar ha middagen färdig när hon kommer hem. Och på morgonen stiger jag upp och kokar kaffe och ägg till oss så att vi kan äta frukost tillsammans innan hon åker. Det är så mysigt att få rå om någon på det sättet, visst? Tidigare i veckan refererade Fatou till oss som “in our family”, det tyckte jag var gulligt. Men kanske inte så konstigt, vi är ju ändå inne på vårt femte år som flatmates. 

4E67F1DD-7A00-4070-BAED-E5E14D7260FB.jpg

 ➢ jag har börjat jobba på Leeds Women’s Aid. Är inne på min tredje vecka nu och trivs bra. Det är mycket att lära sig och ibland ganska tungt rent emotionellt sett, men det känns väldigt fint och meningsfullt att få hjälpa. Jag ser fram emot att få rutiner och att komma in i jobbet ordentligt.

➢ hjärnan har börjat kännas som sig själv igen!! Äkta halleluja-moment på det. Igår lyckades jag till och med läsa lite akademisk text utan att den kollapsade. Visst, det går fortfarande långsammare än vad jag är van vid, men det är okej. Det får ta den tid det tar. 

7A34B5CA-9FC6-423A-98B1-D9E9A10B790Dmin.jpg
2795B360-3F7A-47A4-8F94-CBE752496C2Cmin.jpg

 ➢ jag har bokat in mig på min graduation. Den 20 Januari ska jag fira att jag överlevde och klarade det. Den här gången får jag ha hatt!! Väldigt pepp! Och ännu mer pepp på att få visa York för min familj, har redan bestämt vad vi ska äta och se. 

 ➢ Fatou och jag har börjat kolla på lägenheter. Den som vi bor i nu är i ett sjukt dåligt skick med en hyresvärd som bryter mot minst tjugo lagar, så nu börjar jakten på ett nytt hem. På onsdag ska vi på två viewings, håll tummarna för att de är något att ha! 

107E7C6B-15AB-4271-AAED-B210770FFB91.jpg
A9380AD9-88AB-4208-A0AC-B30289E67770.JPG

 ➢ det har blivit kallt och farmors ullbasker har fått se dagens ljus (eller vintermörkret) igen. Synd bara att min vinterkappa ligger nerpackad i en låda i Småland. Kanske investerar jag i en ny ullkappa när jag får nästa lön.

 ➢ jag har tänkt mycket på livet och vem jag är i det. Det finns så många liv att leva, hur kommer det sig att jag lever just det här? Ja, ni hör ju, det är som upplagt för att kastas rakt in i en existensiell kris. Men det känns nyttigt och viktigt att reflektera över ändå. Säkert en klassisk grej att tänka på när en precis betat av en milstolpe i livet och ramlat ut på andra sidan. 

IMG_5940min.jpg

 ➢ julmarknaden här i Leeds har öppnat och hela staden tindrar av jul — det är lika delar mysigt som mindfuck, för i mitt huvud är det fortfarande September. Fatou och jag var där igår och åt pretzel och brända mandlar med kanel. Mmm.

 ➢ de två senaste lördagarna har jag hakat på Fatou och sprungit med Parkrun i parken bredvid vår lägenhet. Har inte sprungit sedan November 2016 så jag förutspådde att jag skulle dö efter bara en 1km, men bestämde mig att bara göra mitt bästa och ha roligt. Och det är så himla kul!? Folk i alla åldrar (alltså, alla! yngsta är typ 7 och äldsta typ 87) och folk som hejar på oss när vi springer! Så fint. Och kroppen klarade mycket mer än vad jag trodde! Är säkert pga att jag matat den med extra mycket nachos, sömn och kärlek på sistone. 

629D739B-AAE8-452B-B18B-505C31BD76E7min.jpg

Nä, nu ska jag snöra på mig mina springskor och bege mig till Hyde Park för att vara med i min tredje Parkrun. Luften är vinterkrispig och marken är torr, perfekt väder för att springa alltså. På köksbordet ligger ett gäng surdegsfrallor på jäsning och väntar på att bli frukost, det känns så himla mycket lördag med nybakt bröd, eller hur? I eftermiddag ska jag vara IKEA-kompis till en IKEA-motståndare, tänker visa alla IKEA-tricks och köpa massa julmat, och sedan blir det sushi för att fira min distinction. Vad hittar ni på idag? Vad händer i ert liv? Hade varit så fint att få höra. 

Tjugotusen ord om femininitet och feminism

IMG_7494.JPG
ladda ned.jpeg

Hej hörni! Idag fick jag Ä-N-T-L-I-G-E-N betyget för min dissertation och eftersom det också är dagen innan mensen började jag såklart fulgråta när jag såg 76% stirra tillbaka på skärmen. 76% som ger mig ett himla A och en himla Distinction i min master. Jag fucking klarade det, tror knappt att det är sant. Ni var många som ville läsa, och nu när jag inte längre behöver tänka på knäppa regler kring plagiat och sånt så kan jag dela den med er! Lite läskigt och pirrigt, men jag har lovat mig själv att vara lite mindre protective om det jag skriver.

här kan ni läsa

Nu ska jag fira med tårta! Puss!

Livsuppdatering: Viloläge och Sverigelängt

FullSizeRender 3min.jpg
IMG_5644min.jpg
IMG_5595min.jpg
IMG_5535min.jpg

Det är den sista fredagen i Oktober, klockan är 22.18 och jag ligger under duntäcket med sockar på. Elementet i mitt rum är sönder och hyresvärden ignorerar mina sms (classic UK) så jag lär få sova med sockar ett bra tag till. Jag dricker en kopp té och lyssnar på jazz, såklart, för så fort löven skiftar färg är hesa saxofoner och vassa trumpeter allt jag vill höra. 

De senaste veckorna har jag funderat mycket på den här bloggen, på hur jag vill fortsätta framåt och på vilken plats jag vill att den ska ha i mitt liv framöver. Jag vill blogga. Så himla mycket. Lusten finns där och jag känner ett sug efter att liksom existera genom text och bild igen, men när jag sätter mig ner för att skriva inlägg är det tomt. Till och med något så litet som att svara på kommentarer och mail känns för långt bort. Först trodde jag att det berodde på att jag inte längre har vanan inne att dokumentera allt jag gör, att jag tappade bort det i plugghetsen och behöver öva upp det igen, men nu har jag förstått att det snarare handlar om att hela jag är i viloläge. Fatou sa häromdagen att det känns som att vi båda ömsar skinn, från att ha varit helt sönderjobbade är vi nu i processen att liksom bli pånyttfödda efter det här jäkla året, och jag tror hon har rätt. När jag tänker tillbaka på månaderna då hjärtklappning och stressmardrömmar var mitt standardläge, då 5 timmar sömn var en rentav bra nattsömn, på hur jag ofta tvingade mig själv att sätta mig framför skärmen och producera text även fast hela mitt väsen skrek nej, då är det inte så konstigt att hjärnan känns lika pigg som en hög med stuvade makaroner just nu. Så jag försöker ta det med lugn och hoppas att bloggförmågan ska komma tillbaka när hjärnan återfår sin substans.

Men utöver en mosig hjärna mår jag väldigt bra. Jag sover minst 9 timmar varje natt, spenderar hela dagar med att varva internet, läser böcker, bakar bröd flera gånger i veckan (nu senast surdegsknäcke, oh my lordy lord vad gott det var) och går på långa promenader i höstrusket. Insidan känns mjuk och len. Och förra veckan, när han som jag tycker om sa “it feels like you’re at a really good place right now” kunde jag hålla med utan att behöva bända på sanningen. Det känns väldigt fint. Det enda som skaver är att jag har ett sånt himla Sverigelängt just nu. Jag vill hänga med min familj, äta Svensk mat och mysa runt i skogen (tänk er bara hur fin den är nu, med krispiga mornar och regnvåt mossa, och hur gott den luktar!!). Men tills dess att jag kan åka hem lindrar jag det mest akuta Sverigelängtet med IKEA-besök. Fatou och jag var där i måndags och jag fyllde en hel kasse med mat (lussekatter, hjortronsylt, kaffe och massa lakrits t.ex.) som fick följa med mig hem. Känns så väldigt tryggt på något vis att ha en liten bit av Sverige i köksskåpen. 

Anyhow, jag hoppas att ni mår bra ni också, och tack tack tack för att ni fortsätter kika in här, kommentera och maila trots att jag är väldigt frånvarande just nu. Det gör mig så glad. ♡ Puss!

Första halvan av Oktober: brödbak, skogsäventyr och ett nytt jobb

IMG_6124min.jpg

Första halvan av Oktober har bjudit på så mycket fint. Den här dramatiska hösthimlen t.ex. 

IMG_6433min.jpg

Jag har bakat bröd! Det här är mitt tredje surdegsbröd, på vetemjöl med lite korn, dadlar och valnötter. Äts bäst med ett rejält lager honung och tjocka skivor vällagrad cheddar. Mmmm. 

IMG_6135min.jpg

Första försöket till frukostfrallor! De blev lite skrynkliga när jag flyttade dem från jäsning till ugnen (vårt kök är inte direkt brödbaksanpassat) men FY FASEN vad goda de var, hörrni. 

IMG_5414min.jpg
IMG_5439 2min1.jpg

Jag har även bakat ett gäng knubbiga baguetter och inrättat en ny tradition här på St. John's Terrace: lördagspizza! 

FullSizeRender 4min.jpg
IMG_5326min.jpg

Och kolla, jag ser inte längre ut som döden!! En månad utan uni och det finns äntligen lite liv i ansiktet igen. 

IMG_6326min.jpg

Jag har börjat bo in mig i mitt rum. Jag skickade hem två lådor med grejer till Småland när jag flyttade från lägenheten i York, trodde liksom inte att jag skulle stanna här i UK och då kändes det ovärt att släpa runt på allt, så det är lite skralt på inredningsfronten just nu. Men två vykort har iaf fått flytta in: en finsk björn från en vän med en uppmaning att hälsa på i Helsingfors efter vintern och Revolutionary av Wadsworth Jarrell som fick följa med hem från Tate Modern. Buketten med vita nejlikor fick jag av Fatou för att fira att jag fått jobb på Leeds Women's Aid!! Börjar jobba så fort min DBS check går igenom. Aah, LIVET. 

IMG_5449min.jpg
IMG_5453 2min.jpg

En solnedgång från mitt fönster och ett special delivery med belgian buns Leeds ➝ York till en gullig person.

IMG_6631min.jpg

Jag kan läsa igen!!! Tack hjärnan för att du orkar. Slukade Swing Time på två dagar och vill nu läsa allt allt allt av Zadie Smith. 

IMG_6545min.jpg
IMG_6480min.jpg
IMG_6487min.jpg
IMG_6492min.jpg
IMG_6510min.jpg
IMG_6549min.jpg
IMG_6565min.jpg

Förra måndagen höll min själ på att gå under av alla bilar, människor och byggnader. Jag är ju en liten på-landet-lort egentligen och när jag lever stadsliv alltför länge utan tystnad och träd blir jag på riktigt ledsen ända in i benmärgen. Så jag googlade "walking routes Leeds city centre" i hopp om att finna lite grönska och styrde stegen mot Meanwood Valley Trail. SER NI VAD FINT DET VAR. Var helt mjuk i hela kroppen när jag kom hem. 

IMG_5445min.jpg
IMG_5442min.jpg

I lördags kollade Fatou och jag på konst och åt sedan varsin pretzel mitt i stadssorlet. 

IMG_6576min.jpg
IMG_6584min.jpg
IMG_6609min.jpg
IMG_6604min.jpg
IMG_6612min.jpg
IMG_6627min.jpg

Igår kröp temperaturen upp till 20 himla grader?! Så Fatou och jag begav oss till Meanwood Valley för att andas skogsluft och njuta av värmen. Vi promenerade långsamt genom fallande löv, hoppade från sten till sten för att undvika att kliva i leran, och pratade om hur rotlöst livet är just nu. Vi avslutade skogsutflykten med det viktigaste: matsäck som intogs liggandes på gräset i solen. Tack Oktober för en fin sommarsöndag. 

En Torsdag i London

IMG_5211min-1.jpg
IMG_6275min.jpg
IMG_5200min.jpg
IMG_6279min.jpg
IMG_6310min.jpg
IMG_6312min.jpg
IMG_6316min.jpg
IMG_6324min.jpg

Vi promenerar genom isvindar och ett regnvått Leeds ner till busstationen. Sömnen kliar i ögonen, men kylan och den stundande resan gör oss ändå underligt klarvakna. Klockan 05.45 klättrar vi in i bussen, den är varm och luktar svagt av svett. När vi rullar ut ur Leeds hänger månen tungt ovanför horisonten och bäddar in staden i ett mjukt, skugglöst ljus. Det känns tryggt att vara påväg tillsammans med Fatou igen. 

I London skiner solen och luften känns mild mot kinderna. Vi promenerar genom en park där marken vilar under ett tjockt täcke av frasiga löv och vi njuter av att se något annat än York och Leeds. Ibland krävs ett miljöombyte för att hjärnan ska få en paus från alla livsmåsten som skaver i bakhuvudet. Vi dricker kaffe och äter varsin bulle på Fabrique, jag småpratar med killen i kassan och det känns ovant att prata svenska, konsonanterna landar hårt på tungan och orden får inte riktigt plats i munnen. 

Strax efter 13.30 kliver vi in på Tate Modern och Soul of a Nation. Utställningen är allt vi hoppats på och jag kommer flera gånger på mig själv med att ha gåshud. Vi tyngs av hur relevant konsten fortfarande är, ett halvt sekel senare. Resten av dagen diskuterar vi olika sorters motstånd, om konstens plats inom politiken, och hur i helvete vi ska få bukt på världen. När vi sett oss mätta på konst äter vi varsin burrito i solen och fortsätter vår långsamma promenad genom London som nu badar i ett gyllene kvällsljus.

Bussen hem är försenad, men jag är mentalt förberedd på att allt kan gå fel med megabus så jag tar de två extra timmarna med ro. När vi äntligen går hem genom natten pratar vi om hur vi knappt tagit några bilder alls under dagen, om hur skönt det är att ibland behålla livet för sig själv och bara vara i stunden. Dagen efter vaknar jag med en rinnande näsa och en värkande kropp. Jag stannar i sängen hela dagen medan Fatou pysslar om mig med otaliga koppar té, rykande het dhaal och surt godis. Och mitt i feberyran inser jag att Leeds börjar kännas som hemma. 

Livet den Första Oktober

Hej vänner. Min hjärna är fortfarande inte på topp så jag tar välbehövliga internet-pauser för att låta den vila, men jag kan lyssna på poddar igen och har till och med läst ett gäng kapitel i en bok så jag tror att hjärnan hinner ikapp mig snart. Tills dess kommer bloggen att få ligga lite på is. Då jag tycks förlorat förmågan att kommunicera annat än genom listor så kör vi en liten punktlista om vad som händer i livet just nu:

IMG_5102min.jpg

➢ imorgon ska jag på arbetsintervju hos Leeds Women’s Aid! Är väldigt nervös pga har inte varit på en arbetsintervju på evigheter. Hoppas det går bra. 

➢ jag har bakat mina första surdegsbröd! Två limpor med mysig surdegssmak och gulliga surdegsbubblor. Väldigt pepp på att baka mer.

➢ jag har spenderat ett gäng timmar på tåget mellan Leeds-York för att träffa en gullig. I York har vi bland annat ätit burgare, hängt på barer med immiga fönster, promenerat längs med stadsmuren, och bara varit. Fint att ha en anledning att åka dit så att jag inte behöver sakna York alltför mycket. 

➢ i torsdags var jag hårmodell igen och den här gången blev håret lavendel-lila!! 

➢ Fatou och jag klämde den första säsongen av Stranger Things på ett par kvällar. Jag har alltid varit väldigt skeptisk till allt som är hypat (vilket resulterade i att jag inte läste Harry Potter förrän den tredje boken kom ut lol) och har därför dragit mig för att se Stranger Things, men jag gillade den såklart massor! Perfekt serie att komma i höst-stämning med. 

➢  på torsdag åker jag och Fatou till London över dagen för vi lyckades norpa bussbiljetter för £3!? Vi ska till Tate och se Soul of a Nation: Art In the Age of Black Power och säkert äta massa god mat.

Det var allt för den här gången. Hoppas att ni mår bra och att livet känns bra i magen, vi ses snart igen. ♡

Överbelastad hjärna och höstplaner

En vecka har gått sedan inlämning och jag är fortfarande helt slut i hjärnan. Det är så oerhört svårt (omöjligt) att ta in information. Så fort jag försöker läsa, lyssna på poddar eller musik, svara på sms eller facebook-meddelanden, känns det som att hjärnan blir totalt överbelastad. Omedelbar kortslutning. Att korrläsa Fatou’s dissertation går dock hur bra som helst? Förstår ej hur du arbetar hjärnan lilla. 

Hösten brukar ju innebära nystart. Ny termin. Att komma tillbaka till en vardag efter att ha sommarlevt i ett gäng veckor, kanske månader. Men för mig är den här hösten är ett avslut och ett andrum. Det känns ovant, men jag ser fram emot att kunna njuta av färgsprakande löv utan en molande pluggstress i magen. Det här vill jag göra:

ladda ned (1).jpeg

➢ Mitt stora höstprojekt är att lära mig baka surdegsbröd. Det känns som en bra grej att vila hjärnan med, konkret och handfast, med resultat som en kan ta på (och äta!). Dessutom är ju bröd livets grej så jag tror det kommer bli prima. 

➢ Jag vill fotografera massor. Jag tappade bort fotot i samband med hjärtekrosset i början av året och när lusten väl återvände gick all min kreativitet åt min dissertation. Det är svårt att se omvärlden när en riktar all uppmärksamhet inåt, men nu ska den lilla kameran få komma med ut på äventyr igen. 

➢ Kolla på serier nerbäddad i sängen med tjocksockar på och äta nachos. Exakt det tänker jag göra ikväll och jag är 100% säker på att det kommer vara ett återkommande kvällsmysformat i höst. 

img_2239min_56116522ddf2b31c1fee0afb.jpg

➢ Gå långa promenader i frasande höstlöv. Det finns en gigantisk park här i Leeds som jag tror är magisk nu när löven börjar skifta färg, tänker åka dit med en termos hett kaffe och en bra bok, kanske hembakta brownies och en fin vän.

➢ Jag vill besöka nya städer här i UK. Och åka till Edinburgh och säga hej, såklart, för det finns ingen vackrare plats att uppleva hösten på.

➢ När hjärnan återvänder så tänker jag läsa. Massor. Längtar så efter att få förlora mig i nya världar som andra personer byggt upp. Har ni några lästips som jag inte får missa?

Det känns extra fint att jag får göra allt det här med Fatou. Gick tillbaka i arkivet här på bloggen och hittade den här meningen i ett inlägg från Maj, 2016 när jag flyttade ut från vår lägenhet i Edinburgh: "I cried when hugging Fatou goodbye, and I'm probably still in denial of the fact that yesterday was our last day as flatmates." HA! Tji fick jag för nu bor vi ihop igen. Livet, livet, livet, att du aldrig blir som en har tänkt. 

Femtonde September Tvåtusensjutton

Jag har ju knappt rört min lilla kamera de senaste månaderna, men den fick hänga på i fredags för sista dagen som master student måste ju förevigas. 

IMG_5927min.jpg
IMG_5932min.jpg
IMG_5942min.jpg

Dagen började på bästa sätt då jag mötte upp det här gulliga gänget på Kiosk för frukost/brunch. Josie, Helen och Bronwen. Tre personer som har betytt så mycket för mig det här året, som funnits där med pepp och stöd, hembakta kakor och bilder på gulliga hundvalpar. Vänner hörrni, livet hade varit ohållbart utan dem. 

IMG_5924min.jpg

Jag åt den här drömmen: tre ägg stekta i timjan på surdegsbröd och ett berg av parmesan. Mmm. Seriously, om ni besöker York så måste ni gå hit. Bästa kaffet i stan och all mat är så sjukt god. Är där så ofta att baristan numer frågar flat white? när jag kliver innanför dörren. Yes pls.

IMG_5935-1min.jpg
IMG_5930min.jpg
IMG_5938min.jpg

Vi satt där och pratade om året som gått, försökte förstå att det faktiskt är över, skrattade så att adrenalinet rusade och åt oss proppmätta.

IMG_5944min.jpg

Så började vi gå mot uni för att lämna in våra dissertations! De fjärilarna i magen var inte att leka med alltså. Jag la upp den här bilden på facebook och en vän till Josie kommenterade: "ACADEMIC GIRL GANG VIBES" = bästa sortens girl gang. 

IMG_5946min.jpg

Efter att vi lämnat över våra själar satte vi oss vid dammen på campus och delade på två brownies som vi köpt med oss från Kiosk. Kände hur adrenalinet ebbade ut och ersattes med en mjuk tomhet.

IMG_5972-1min.jpg

Vi avslutade firet med pizza! Robyn (+ hennes tjej som jag glömt namnet på, oops), Max och Salma anslöt sig också. Kolla mysiga och glada (och sjukt trötta) vi var, äntligen fria från våra dissertations.

Onsdag-Torsdag-Fredag-Frihet

Onsdag. 

Jag vaknar med hans armar om mig. Det mjuka morgonljuset silas genom de tunga gardinerna. Jag blundar och lyssnar på hans andetag, på hur staden rasslar till liv utanför. Kyrkklockorna slår ett två tre fyra fem sex sju åtta. Let’s pretend that you don’t have to work today. Vi är nyförälskelsens klyscha. Five more minutes. Jag kysser hans rygg när han väljer skjorta. 

Jag går hem längs med cykelvägen. Väjer för träd som fallit under nattens storm, säger good morning till tanterna och deras hundar. I öronen berättar Tove Jansson om Mumindalen och septembersolen värmer fortfarande. Löven har börjat skifta färg.

Jag läser igenom allt en sista gång. Exporterar dokumentet till pdf, döper det till DISSERTATION FINAL och laddar upp för utskrift. Min mage vänder sig när jag klickar mig igenom stegen och jag håller andan när jag trycker på submit. Jag väntar. Gråten ligger där under ytan, jag vet det, jag har känt den bubbla i flera dagar. Jag skickar ett JAG ÄR KLAR?!-sms till mina närmsta. Väntar lite till. Gråten kommer i korta stötar som får min kropp att skaka. Nastasja ringer upp, tårarna byts mot skratt och jag har glömt bort hur en pratar i hela meningar. Det känns tryggt att höra hennes röst. 

Torsdag. 

När jag kliver in i biblioteket rusar mitt hjärta. Min kropp associerar biblioteket med att plugga, med allt jobb jag måste göra, och stressen pulserar ut i kroppen. Men Josie ska bara lämna tillbaka ett par böcker och vi går ut lika snabbt igen. Tio minuter senare håller jag tre kopior av min dissertation i mina händer, två som ska lämnas in, en till mig själv. Den är mycket tyngre än vad jag föreställde mig, jag stryker handen över omslaget och stoppar varsamt ner den i väskan. 

Jag packar det sista. Dammsuger en två tre gånger och suckar över att heltäckningsmattor aldrig blir helt rena. Vi lastar in mina grejer i hans bil. Två resväskor (en liten och en stor), pappas adidasväska och min kånken. Murgrönan får stå på golvet mellan mina fötter. 

När vi kör in i Leeds är det redan mörkt och staden känns plötsligt så oändligt mycket större än York. I can’t believe I live here now. It feels like I’m dreaming. Fatou kramar mig hårt när jag kommer innanför dörren och jag ler när hon vänder sig om och säger it’s so nice to finally meet you, I’ve heard so much about you. Ljudet av hur två världar förs samman. När vi kör tillbaka är himlen midnattsblå och natten stjärnklar, min hand vilar på hans nacke och vi sitter tysta bredvid varandra. 

Fredag.

15 September 2017. Det datumet har varit fastetsat som en slutpunkt i mitt inre så länge att jag har haft svårt att ens föreställa mig livet efter det. Jag ligger vaken i det mjuka som mornar hos honom innebär och försöker sortera tankarna, känna efter, bearbeta året som gått. Jag tänker på hur livet var för exakt ett år sedan, på personen jag var då. Det känns som att jag levt flera år under loppet av ett. 

Klockan 10 möter jag upp mina tryggaste för frukost. De som burit mig genom detta året när jag själv inte orkat. Hysteriskt skratt varvas med I can't believe we're done och otaliga kärleksförklaringar till varandra. Två timmar senare tar vi hissen upp till tredje våningen och Centre for Women's Studies som så många gånger förut. När jag kliver ur hissen och in på kontoret känns det som att marken under mig gungar, som om jag befinner mig på en krängande båt. Det är över på mindre än en minut och i handen håller jag mitt submission receipt, ett bevis på att det faktiskt hände. På att jag faktiskt klarade det. 

IMG_4831.JPG

 Här är den. Min bäbis.